Anekdotes ~ Hoeve Het Zand
Een plek waar het rustig wonen was, vrij in de natuur. Een boerderij, aan een kant omgeven door hoogstam fruitbomen en aan de andere kant weilanden met grazende koeien en landbouwgrond. Het wuivende koren in de zomerdag moest door de kinderen gemeden worden. Er zat een korenwolf in. We dachten daarbij aan een vreselijk mensenverslindend wild dier dat bijzonder trek had in ondeugende kinderen. Wisten wij veel dat de korenwolf zo'n lief, klein marmotje was. Te laat, maar misschien hadden we dat beestje kunnen inzetten om de prachtige natuur te sparen van de baggermolens. Natuurlijk waren de waarschuwingen ook bedoeld om het koren niet plat te trappen, zodat de oogst beschadigd werd.
Aan de voorkant, de prachtige laan, waar velen uit het dorp bij mooi weer een wandeling maakten naar de Maas. In het begin van de laan, aan dorpszijde lag een schuur waar "Jo vanne Gezet" (Thissen) woonde. Hij werd zo genoemd omdat hij elke dag de kranten rondbracht. De rest van de dag werkte Jo als dagloner bij diverse boeren en tuinders. Later heeft deze het goed getroffen, is getrouwd (Wies)en zijn eigen kwekersbedrijfje op de Veestraat, Aan de Rijksweg begonnen. Je kon er perkplanten, pootgoed en diverse soorten teelaarde kopen.

Langs de laan stonden pontificale bomen, ik weet niet meer welke maar vermoed dat het populieren waren. Deze gedijden bijzonder goed vanwege de aanwezigheid van water in de buurt.
Na de bewoning van "Jo vanne Gezet", kwam er nog wat weiland of akkerland, daarna begon de kersenboomgaard, waar wij vanuit het dorp vele jaren kwamen plukken. Meestal had Va'ar (Vader Pierre) de leiding over de weegschaal (een bascule) en kistjes. Over het algemeen was deze vrij rustig, maar de kinderen probeerden natuurlijk vanalles uit om het kistje sneller vol te krijgen. Als je zo'n kistje dan vol had, liep je naar de weegschaal, want er moest wel genoeg inzitten. Het emmertje dat wij dan gebruikten om de kersen te plukken maakten we ook alvast vol, om eventueel bij te vullen als er te weinig in het kistje zat.

[1] 2 3 4 >> [»] (4)
 

 
- Enkele anekdotes van Koeab Hannen

Terug naar menu